Monday 8 February 2016

Ruuhirod, MD-race

Ruuhirod is mid distance race, where you have 20 h time to drive 3*25km leg.
Anne raced in MD4 -class:

Sola-Siina
Sepe-Taiku

Dogs ran good in warm weather. First leg time was 1:15:34, second 1:38:06 and third 1:26:52. There was about 5h and 8,5h rest between 1.st-2.nd and 2.nd-3.rd leg. The second leg was heavy because there was new snow.  
In total results our team time was 4:20:32 and result 2./7. Team was the only siberian team in class, but because trail and rules were same also in 6 and 8 dogs classes, it was possible to compare times. In 6 dogs class our time was very near 4.th/12 and it would be second best siberian team.


__________________________________________________

Kauden toiseen kilpailuun Kannukseen lähtivät Jukka ja Anne viiden koiran (kisakoirat+ Yepla) kanssa. Mennessä poikettiin Tuurin kyläkaupan kautta. Lauantaina jatkettiin Kannukseen kisapaikalle. Ruuhirod on keskipitkän matkan (MD) kilpailu, jossa kilpailureitti on tarkoitus ajaa neljään (tänä vuonna kolmeen) kertaan 20h sisällä. Lähtöajan saa ensimmäistä kierrosta lukuun ottamatta päättää itse.

Tänä vuonna olosuhteiden pakosta kilpailumatka oli 3*25km. Anne osallistui MD4-luokkaan eli 4 koiran keskipitkälle matkalle. Kaikilla kierroksilla Sola ja Siina juoksivat johdossa ja Sepe & Taiku takaparissa.

Ensimmäiselle kierrokselle starttasimme luokan toisena ja edelle olivat lähteneet isompien luokkien valjakot. Koirat lähtivät suht maltilla matkaan, mutta tuntuivat vetreytyvän matkan edetessä. Lieneekö jääkelien aiheuttamaa (tauko+ liukkaus ulkoillessa)? Noin kolmen onnistuneen ohituksen jälkeen pari minuuttia perään lähtenyt alaskalaisvaljakko ohitti meidät. Loppumatka tultiin kyseisen valjakon peesissä, jossa koirat pysyivät hyvin. Ohitettiin vielä lisää kuuden koiran valjakoita. Koirat vaikuttivat kovin janoisilta ja haukkoivat matkalla lunta useita kertoja. Sää oli ehkä aavistuksen pakkasen puolella. Kierroksen aika oli 1:15:34

Noin viiden tunnin levon jälkeen startattiin uudelleen. Lunta pyrytti melko sankasti ja jo tulleilta ajajilta kuului tietoa umpeen tuiskuttaneesta urasta suolla. Uralle ei ollut startannut noin tuntiin ketään, joten tiedossa olisi rankka reissu. Ajoituksen olisi voinut ehkä suunnitella toisin, mutta onneksi matkalla sade lakkasi. Koirat työskentelivät ihan mukavasti ja lämpimästä säästä huolimatta haukkoivat lunta vähemmän, kun juottoa oli lisätty. Metsässä edellisten valjakoiden jäljet näkyivät lumihangessa, mutta aukeilla paikoilla tuuli oli kinostanut lunta ajoittain. Pääasiassa koirat ravasivat. Pitkältä tuntuneen matkan jälkeen edessä oli avosuo, jossa ura katosi tyystin. Piti luottaa hangessa pomppiviin koiriin, että etenivät näkymätöntä reittiä pitkin. Suon jälkeen koirat jatkoivat tahmeasti ravaten, mutta kovalle uralle päästessään vaihtoivat innoissaan laukalle. Loppumatkan juoksivat hyvällä temmolla. Ketään ei näkynyt koko matkalla. Kierroksen aika 1:38:06.

Viimeiselle kierrokselle lähdettiin aamulla kahdeksan maissa. Sää oli ehkä jo plussalla, mutta ura selkeästi liukkaampi kuin illalla ja jo valjakoiden tamppaama. Lähtöön mennessä valjakko toimi hyvin, mutta heti starttiviivan jälkeen Siina alkoi työntää Solaa laitaan. Muutamien satojen metrien hidastelun jälkeen koirat lähtivät etenemään kunnolla. Edelliset kierrokset painoivat ja meno oli aavistuksen tahmeaa. Koirat vetreytyivät hiljalleen ja kun ohi tuli vielä 8- luokan valjakko, koirat nostivat vauhtia. Melko pitkään hyödynnettiin peesiapua, mutta ylämäissä valjakko teki selvää eroa. Koirilla oli jo havaittavissa väsymistä, mutta eteenpäin mentiin. Loppumatkalla ohitettiin kolme valjakkoa ja siitä innostuneena koirat jatkoivat laukaten maaliin. Aikaa kului 1:25:52.

Kokonaisaika 75 km matkalla oli 4h 20 min ja sijoitus 2./ 7 . Luokan ainoana sh-valjakkona koirat eivät saaneet koetulosta, mutta onneksi aikoja pystyi vertailemaan 6- ja 8- luokan sh-valjakoihin. Ihan hyvin olisi sijoittunut niissäkin. Kuuden koiran luokassa aika olisi riittänyt lähes neljänteen sijaan ja SM-REK-kokeessa oltaisiin sijoituttu kirkkaasti toiselle sijalle.

Yleensä koirillamme ei ole ollut väliä, kummalla puolella pääliinaa niitä juoksuttaa. Jostain syystä Siina ja Sola tuntuvat kuitenkin tällä kaudella juoksevan paremmin yhteen Solan ollessa vasemmalla ja Siinan oikealla. Tasapainottamisen vuoksi matkalla tuli välillä juoksutettua niitä toisin päin, mutta menon takutessa taas vaihdettua ne takaisin ”paremmalle puolelle”. Siskokset toimivat kivasti johdossa innostaen toisiaan. Ekstrapisteitä keräsivät hoksatessan itse kiertää hangen kautta uralle poikittain kääntyneen valjakon, vaikka olivat jo melkein ylittämässä pääliinaa vauhdilla ensin. Juotot eivät tällä kertaa tytöille kelvanneet kovinkaan hyvin.
Sepe veti pyörässä tasaisen varmasti voimalla ja juotot meni vauhdilla mahaan. Isona paksuturkkisena ja kovasti työskentelevänä koirana se kärsi eniten lämpimästä säästä. Su maaliin tulon jälkeen turkki oli aivan kuolassa ja se läähätteli ja joi vielä pitkään. Taiku pysyi hienosti sisarussakin mukana, ei erottunut porukasta yhtään. Sille sopi hyvin ura, jossa ei ollut pitkiä vauhdikkaita pätkiä. Se puursi pyörässä tasaisesti nopealla ja tehokkaalla ravilla. Taiku myös yllätti juomalla ja syömällä kaikki juotot/syötöt erittäin halukkaasti. Varmaankin Taikun paras kisasuoritus :)
Koirat eivät saaneet flunssasta toipuvalta kuskilta täyttä apua. Potkuttelun sijaan koiria tuli kannustettua enemmän sanallisesti.

Kiitokset järjestäjille ja talkooväelle! Kannuksen hiihtostadion toimi oikein hyvin kilpailupaikkana.

Tulokset

Team in good shape after 75 km (c) Sari Kinnunen

Sunday morning after 75km (c) Sari Kinnunen
 

No comments:

Post a Comment