Saturday, 24 June 2017

29.3-7.4.2017 Holiday in Lapland

29.3-7.4.17 Dogs (expect Nome) spent holiday in Tankavaara, Lapland. We had also guest dogs Satumarja's Argos and Seela with us whole week. First weekend was Gold Rush Run -race (blog text below). Week went very fast in beautiful landscapes and real winter. Dogs liked mushing trips, walkings, snowshoe trips and skijoring. Wonderful end to winter season 2017.
____________________________________________

Tällä kertaa samalle reissulle Gold Rush Run-kilpailun kanssa oli suunniteltu reilun viikon loma. Keskiviikkona Anne lähti ajelemaan kohti pohjoista koiralaumamme kanssa. Nome sai jäädä kotiin muiden tarjotessa sille erityishuomiota. Matkalla koiramäärä lisääntyi yhdellä, kun yksi husky sai samlla kyydin pohjoiseen. Yöpaikasta Kontioniemellä kiitokset Miralle ja muulle perheelle!

Torstaina matka jatkui Tankavaaraan. Sodankylästä löytyi hyvä koira-aitaus, jossa koirat pääsivät jaloittelemaan vapaasti. Tankavaaran kisa-alueella oli jo paljon väkeä. Oma mökkikin löyti ja sieltä juttuseuraa. Ennen auringonlaskua ehdittiin vielä ajella rauhassa turistikoirien kanssa Jorpulipään lenkki eli kiivetä tunturin huipulle ihailemaan maisemia. Soyka ja Geea toimivat johdossa ja Yepla & Kaima pyöräkoirina. Ilta kului kisaa jännittäessä ja lainakoiria pohtiessa.
30.3 First sled trip on evening after travel to Lapland. Top of Jorpulipää, touristdogs Soyka, Geea, Kaima and Yepla in team.
Perjantai ja lauantai kuluivatkin sitten kisatessa. Soyka, Geea, Kaima ja Yepla saivat katsella kisatouhuja ketjussa ja niiden kanssa käytiin pari kertaa kävelyllä. Ennen kilpailua Satumarjan siperialaiset Seela ja Argos liittyivät oman laumamme autovahvuuteen ja koska ne sopeutuivat laumaan mutkattomasti, ne saivat jatkaa lomailua Tankavaarassa laumamme kanssa. Alkuneperin niiden piti lähteä lauantaina kotiinsa, mutta kisan jälkeen asia tuli puheeksi ja kivahan valjakkoon oli saada helppoja vahvistuksia.

Our ten dogs stake-out area in Tankavaara, guest dogs Argos and Seela on front.
Sunnuntai aamupäivällä oli aikaa tehdä kunnon lenkit kisakoirien kanssa kelkkauria pitkin. Hyvin Seela ja Argoskin kulkivat hihnalenkillä Siinan kanssa. Palkintojenjaon jälkeen lähdimme neljän valjakon voimin kiertämään Jorpulipään reittiä. Tarkoituksena oli ottaa matkalla muutama ohitus. Koska Soyka ei ollut ikinä johdossa ollut ohitettavana/ohittavana, nyt oli hyvä tilaisuus testata sitä. Soyka sai luottojohtajan parikseen, Geea, taakse pääsivät edellisenä päivänä levänneet Kaima ja Taiku. Ohitettavana oleminen tai perässä  tulevat valjakot ei tuottaneet mitään ongelmia Soykalle. Jorpulipään huipulla näimme vielä pari muutakin valjakkoa uralla maisemista nauttimassa. Huipulla pidettiin taukoa maisemia ihastellen. Muu valjakko odotti rauhassa, mutta yleensä niin rauhalluinen veteraani Geea jaksoi riekkua koko ajan. Alas tullessa kokeiltiin ohittamista: Soyka hieman vierasti aivan vierestä ohittamista ja yritti mennä hangen kautta ohi. Hanki vaan oli syvä ja Soyka tippui sinne. Parin erehdyksen jälkeen ohitus onnistui kohtuu hyvin. Virestä ohittaminen oli Soykasta hieman jännittävää, mutta ohituksen jälkeen oli kiva taas jatkaa matkaa täysillä. Varikkoalueella valjakko sai vielä hyvää odottelutreeniä.
Iltapäivällä Anne lähti koirien kanssa Vuotsoon. Tavoite oli päästä Nattasille. Koska alueella ei saa kulkea koiravaljakolla, matkaan lähti Yepla, Taiku ja Soyka. Vuotsosta oli hyvä ajella ensin tietä ja sitten vanhaa kelkkajälkeä pitkin puiston rajalle vajaa 10 km. Siitä jatkettiin lumikengillä koirat vetovyöllä. Kuljimme merkittyä reittiä umpihangessa kohti huippua. Koirat saivat tosissaan pomppia hangessa, koska näin iltapäivästä se ei kantanut niitä. Nousimme puurajan yläpuolelle lähes ekalle huipulle, kunnes reittimerkit hukkuivat hankeen kokonaan. Sompiossa reittien ulkopuolella kulkeminen on kielletty ja suunnitellusta aikataulustakin oltiin jäljessä. Lisäksi hieman huoletti, kuinka nopeasti koirat vetäisivät enää Vuotsoon, jos ne joutuisivat pomppimaan hangessa vielä paljonkin. Evästauon ja maisemien ihailun jälkeen palasimme samaa reittiä takaisin. Alueella oli tuskin lähiaikoina käynyt kukaan ja Nattasen rinteellä oli kiva käydä täydessä hiljaisuudessa. Hieno paikka, josta avautuivat hienot maisemat. Huipputuvalle ja Nattasen poluille pitää palata vielä joskus.

2.4 Pass training: Kirsi's team passed our team (Soyka, Geea, Taiku & Kaima).
2.4 Four teams on the top of Jorpulipää. Kirsi's team leader Uuno nearest camera.
2.4 Trip to Nattaset-area (Soyka, Taiku , Yepla)
2.4 After 10 km mushing we left sled and start snowshoes trip up. There was much snow and dogs had to do lot of jumping.
2.4 Back to sled and mushing after snowshoes trip to Nattaset.
Riitta saapui Tankavaaraan myöhään sunnuntai-iltana ja lähti kuskiksi maanantain reissulle. Pienen lähtöpaikan etsimisen jälkeen Anne lähti Kirsin kanssa ajelemaan Kakslauttasen suunnasta kisauraa. Keli oli varsinainen lentokeli ja edellisenä päivänä lepopäivää viettäneet kisakoirat suorastaan kiitivät uraa auringonpaisteessa. Suoalueilla oli kiva katsella kivasti näkyviä lähituntureita. Tuuli oli varsin kova aukeilla alueilla ja lumi pöllysi. Sporttiluokan loopissa pidimme pienen evästauon. Koirien mielestä tauko ei olisi ollut lainkaan tarpeellinen vaan ne riekkuivat eteenpäin tahtoen. Takaisinpäin tullessa kiersimme vielä rajoitetun luokan loopin jatkaen LD:n reittiä Kakslauttaselle. Matkaa kertyi vajaa 40 km.
Iltapäiväksi jatkoimme omalla laumalla Kiilopäätä kohti. Yepla, Geea ja Soyka pääsivät Annen ja Riitan mukaan tunturin huiputukseen. Mennessä reitti Kiilopään huipulle näkyi vielä kohtuu hyvin, mutta ylemmäs mentäessä reitti katosi hankeen lumisateessa ja tuulessa. Aivan huipulla asti emme siis käyneet kelin muuttuessa huonoksi.
Illalla aamupäivällä lepovuorossa olleet koirat pääsivät pienelle valjakkoseikkailulle. Kiersimme Tankavaaran lähimaastoissa kelkkajälkiä hyödyntäen vajaa 10 km. Välillä reitti kulki suht korkealla, eikä maisemissa ollut valittamista.

3.4 Wonderful sunny holiday and mushing with friend in beautiful Lapland.
3.4 4o km mushing trip with last weekend race team
3.4 Dogs are happy, but want to go after a little break (Sola and Siina in lead, Fanta, Argos and Seela)
4.3 Windy walking trip to top of Kiilopää (Geea, Yepla, Soyka and Riitta)
3.4 Riitta and Yepla on white mountains
3.4 Evening mushing on new trails (Kaima and Geea in lead, Soyka, Taiku, and Yepla)
Tiistaiaamusta sää oli vielä pakkasen puolella, joten aamulla lähdimme kasivaljakolla Jorpulipään huiputukseen. Kahdeksikko kiskoi helposti kaksi ihmistä huipulle, jossa sai taas ihailla maisemia. Päivällä sää kääntyi plussalle ja lähdimme Saariselälle. Kaima pääsi mukaan kävelemään Kaunispäälle. Iltapäivällä Anne ja Yepla lähtivät kiertämään ja testaamaan Saariselän 19 km koiralatua. Alkumatka kulki onneksi suht tasaisesti joen vartta. Yepla oli varsin innoissaan ja ohitteli ilman vetoapua hiihtäviä. Tuvalla pidettiin ensimmäinen tauko. Ladun varressa maisemat muuttuivat paremmiksi. Huskytarhan kohdalla Yepla taas kiihdytteli: olihan siitä kiva ohittaa aidan viertä yli 100 mukaan haluavaa rekikoiraa ;). Tuvalla oli latukahvila auki ja valmiina koiratolppakin. Tauon jälkeen jatkettiin räntäsateessa ylätunturiin. Maisemat olivat hienot, mutta märkänä räntäsateessa niiitä ei tehnyt paljoa mieli jäädä ihailemaan. Loppumatka olikin helppoa alamäkilaskettelua. Kaima pääsi myös hiihtelemään muutaman kilometrin ja illalla ketjussa olikin varsin rauhallisia koiria.


4.4 8 dogs team ready to go up to top of Jorpulipää
4.4 Near the top. Hard working dogs.
4.4 and down back to Tankavaara
4.4 Sola and Fanta in lead, Siina & Geea, Soyka & Argos, Taiku & Seela
4.4 Tankavaara gold village
4.4 Kaima on the top of Kaunispää
4.4 20 km skijoring with Yepla in Saariselkä-area
4.4 Big helper
Keskiviikkona Anne ja Kirsi starttasivat uralle Tankavaarasta. Lunta oli satanut reippasti ja reittiäkään ei paikoin näkynyt. Kirsi lähti kahdeksalla koiralla avaamaan uraa ja Anne tuli kuudella koiralla perästä. Parin kilometrin jälkeen jänkällä ura katosi kokonaan. Hikisen umpihangessa kahlailun ja uran etsinnän jälkeen päätettiin palata takaisin, jolloin oma valjakko pääsi johtamaan joukkoa. Mielenkiintoinen sää, kun välillä lumi tarttui reen pohjaan niin, että jalakset eivät koskeneet uraan vaan koirat vetivät lumipohjaa vasten.
Iltapäivän puolella sään parannuttua Anne lähti neljällä koiran valjakolla ruokaretkelle vielä kerran Jorpulipäälle. Mukana olivat lumikengät, mutta niitä ei tarvittu. Hieman työntöapua kylläkin. Kelkkaura oli jo paremmin havaittavissa, mutta hanki tiputti välillä läpi. Huipulla pidettiin rauhallinen ruokatauko lähes tyynessä säässä ja Soyka sai samalla muista hyvää taukoilumallia. Se tosin jaksoi touhuta lähes koko tauon. Tunturin huipulta sään vaihtumisen havaitsi jo kaukaa.  
Iltapäivällä Anne ja Yepla kävivät kiertämässä lumikengillä merkityn reitin. Yepla kiipesi kivasti näkötorneihin ja nautti pitkän flexin tarjoamasta vapaasta hankikahlailusta. Huiputettiin Pikku-Tankavaara aurinkoisessa säässä ja sieltähän näkyi tuttuja huippuja Saariselältä, Nattaset ja tietysti viereinen Jorpulipää.
Anne kävi vielä iltavetolenkillä auringonlaskiessa jäljelle jääneillä koirilla + Fanta pääsi vielä uudestaan.

5.4 Morning training on new snow. (Siina and FAnta in lead; Soyka & Sola; Taiku & Seela)
5.4 Day's second team on the top. After snow rain (background) day was sunny.
5.4 Cooking break on the top
5.4 Soyka has energy to play
5.4 Lunch break
5.4 "Old" dogs Taiku, Siina and Sola know that it is time to rest
5.4 Two hours nowshoe trip with Yepla
5.4 Top of Pikku Tankavaara
5.4 Happy Yepla
5.4 Last team (Fanta and Argos in lead, Geea & Kaima)
5.4 Last training in Lapland
Torstaina ajeltiin Pelloon uusille urille ja samalla palauttamaan Seela ja Argos. Satumarja lähti näyttämään edelle uraa nuorisovaljakollaan ja oma kahdeksikkomme sai vedettäväkseen Riitan ja Annen. Nautittiin vielä kauden viimeisestä rekiajelusta lumilla. Kiitos Satumarjalle kennelilleen ja urilleen päästämisestä ja tietysti myös mukavista lomalainakoirista! Seelalla ja Argoksella vaikutti olleen hauskaa lomallaan etelän koirien kanssa retkeillessä :)

6.4 Our 8 dogs team behind Satumarja's team
Perjantaina suunnattiin lumettomaan Etelä-Suomeen, jossa Nome-vanhus jo odotteli.
Tankavaaran mökit olivat mainio paikka koiralauman kanssa lomailuun. Kilpailusta oli jääneet isot varikkoalueet omaan rauhaansa ja koirat saivat olla ketjuissa, kun eivät olleet retkeilemässä. Säät vaihtelivat yli paristakymmenestä pakkasasteesta reilusti plussan puolelle. Kilpailun jälkeisellä viikolla kisauratkin olivat vielä ajettavassa kunnossa. Kivaa oli myös ajella ja jutella muiden paikalle jääneiden musherien kanssa. Kirsistä ja hänen valjakostaan saatiin ajoseuraa useammalle päivälle, joka oli oikein mukavaa.

No comments:

Post a Comment