Tuesday, 1 April 2014

Witsi

20.3 Witsi had her birhday and is now 9 years old. She has pulled nearly all this season's trainings with "racing team". Witsi is very eager worker. Unfortunately she isn't as fast as before.
Witsi is very good and special dog to us. She is nice company in all hobbies (mushing, agility, obedience, show, hiking etc.) and also quite a good dog everything she do. She is also mother to Yepla, Siina, Sola and Sepe / our first litter.

Day before her birthday Witsi was in surgery. She had big mass in her neck. We found it first time last summer and it controlled by vet three times. First looked that it isn't dangerous and surgey would be too risk (carotid is very near). Mass growed this year and it had to take out. Operation wasn't easy, but went good.
Pathologist researched mass again and found that it was tumour. After all Witsi looks happy now two weeks after surgery.
____________________________________________________

20.3 Witsi vietti synttäreitä. Ikää sillä on nyt 9 vuotta. Tämän kauden Witsi on juossut nuorempien mukana käytännössä kaikissa vetotreeneissä. Se on porukan innokkaimpia lähtijöitä ja vetointoa löytyy. Ikä (ja ehkäpä myös alempana mainittu syy) alkaa vaan hieman viedä suurinta noupeutta, mutta sisulla se koittaa pysytellä muiden mukana. Witsi on aina ollut mukava harrastuskaveri myös muissa lajeissa ja iän myötä siitä on tullut entistäkin helpompi. Se tietää käskyt hyvin ja samoin, mitä siltä odotetaan eri tilanteissa. Sillä on jo paljon rutiinia erilaisista tilanteista eli siihen on helppo luottaa.

Valitettavasti Witsille ei kuulu kovin hyvää ja syntymäpäivä kului leikkauksesta toipuessa. Jo viime kesästä sylkirauhasen ja mikrosirun vieressä ollut patti jatkoi kasvamistaan myös edellisen eläinlääkärikäynnin jälkeen. Kokoa patilla alkoi olla sen verran, että se oli pakko leikata lähellä sijaitsevista isoista verisuonista huolimatta. Leikkaus ei ollut helppo, mutta onnistui kuitenkin hyvin. Kipuja vaikutti olevan pari päivää leikkauksen jälkeen, mutta sitten alkoi helpottaa. Karvat jouduttiin tietysti ajelemaan kaulan alueelta ja alue turposi paljon eli Witsillä oli varsinainen heltta.
Patista on jo aikaisemmin lähetetty näytteet patologille ja sen on todettu olevan kudosta. Leikanneen eläinlääkärin mielestä patti vaikutti kuitenkin kovalta, joten uusi näyte laitettiin vielä tutkittavaksi. Tällä kertaa näytteistä todettiin pahanlaatuinen kasvain. Nyt toivotaan, ettei kasvain (sylkirauhasen karsinooma?) ole lähettänyt etäpesäkkeitä tai uusiudu (tutkimusten mukaan noin viidesosassa tapauksista).

Kaikesta huolimatta Witsi on oma iloinen itsensä. Nyt pari viikkoa leikkauksen jälkeen se on kovinkin virrakas ja pirteä. Se saattaa spurttailla juoksutustarhassa ihan vaan juoksemisen riemusta itsekseen ja välillä osallistuu myös nuorison leikkeihin.

15.3 Witsi some days before surgery. Tumour is on right side of neck (in photo).


16.3 Witsi in wheel (right)No comments:

Post a Comment