Tuesday, 20 March 2012

March news

Spring is near. Last week we did maybe season's last sled trips. We have trained teams on open fields without trails. This was good training to the leaders. Geea seems to be very good leader also on open area. Most of the time she takes commands fantastic. Also "puppies" have trained leader-job with adult leaders and sometimes two young leaders together.

About some weeks ago Jätkä did something he hasn't done ever before. Antti, Jätkä and some other dogs did their normal day walk. Two kilometers before home Jätkä scared ice on road. He took walking harness off and was free. Antti called him back. Because Jätkä didn't hear good, he left .... luckily home. This was the first time when 12,5 years old Jätkä "ran away."
____________________________________________________________

Kevät tekee pikkuhiljaa tuloaan. Maaliskuun alkupuolelta asti on ajoittain ollut hienot hankikantokelit viime viikkoon asti. Valjakoilla on tällöin treenattu avoimilla kentillä juoksemista lähinnä pellolla, niityillä ja kerran jäillä. Varsinkin Geeasta on tullut hieno avoimen kentän koira. Parhaimmillaan se kääntyy juuri sinne minne ajaja haluaa sen menevän, vaikka kuvitteellista kahdeksikkoa. Geean rinnalla tai keskenään myös nuoriso on käynyt treenamassa johtajakoirana oloa vaativammissa olosuhteissa. Geean rinnalla nekin menevät mukavasti ja nuorisokeulallakin pääsee yleensä viimeistään pienten neuvottelujen jälkeen siihen suuntaan, mihin haluaa. Erityisesti Solalla on näyttäisi olevan potentiaalia.

Kotoa ajamaan lähtiessä piti viimeiset viikot käyttää hieman mielikuvitusta. Reiteille pääsemiseksi piti kulkea n. 300m liukasta ja jo hieman hiekkaista tietä. Koko porukan sai kuskattua reiteille, kun laittoi valjakollisen koiria tarhalla hihnoihin vyölle ja veti itse rekeä. Mennessä tämä oli vetolenkkien haastavin osuus.

Pari viikkoa sitten Jätkä säikäytti ihmiset kunnolla. Antti oli normaalisti koirien kanssa kävelyllä ympyrälenkkiä. Pari kilometriä ennen kotia isolta tieltä käännyttäessä risteys oli aivan jäinen. Jostain syystä Jätkä-vanhus säikähti ja salaman nopeasti se oli peruuttanut itsensä ulos talutusvaljaista. Se lähti ravaaman reipasta ravia kotia kohti. Antti yritti kutsua vanhusta, mutta Jätkän kuulo alkaa olla erittäin huono eikä näkökään ole enää paras mahdollinen. Jätkä ei reagoinut kutsuihin mitenkään. Vaikka Jätkä ravasi noin ihmisen juoksuvauhtia tien laitaa Antti ei pysynyt jäisellä tiellä sen perässä. Eli Jätkä "karkasi". Naapurit olivat yrittäneet myös autolla ottaa Jätkää kiinni ja lopulta ajoivat hitaasti tien laitaan sen eteen. Jätkä oli vain hypännyt lumipenkan kautta ohi ja jatkanut matkaa. Lopulta kännykällä hälytetty kotiväki löysi Jätkän postilaatikolta syömässä lunta. Jätkä vaikutti siltä, että se ei edes ollut huomannut ihmisen puuttumista lenkiltä.Tämä oli 12,5-vuotiaan Jätkän ensimmäinen (ja toivottavasti myös viimeinen) karkureissu.

Viikko sitten sunnuntaina näytti, että kyseessä alkavat olla kauden viimeiset rekilenkit. Aamulla oli kuitenkin pakkasta ja Antin ollessa sairaana Anne kävi ensin kahdella valjakolla pelloilla. Lopuksi kävimme Annan kanssa hieman seikkailemassa hakkuiden kelkkaurilla pikkuvaljakoilla.

18.3 First team: Geea & Siina in lead, Uwa & yepla wheel.
Anne and leaders Geea & Siina
18.3 Second team takes break: Sola & Taiku in lead, Kaima & Nome
18.3 Second team
Anne & leaders Sola & Taiku
18.3 Adventure with mini-teams: Sepe&Witsi, Anna with Haiku & Pave
18.3 Two teams

No comments:

Post a Comment