Sunday, 21 October 2012

BH-test, BH Ristinummen Sepeteus

On Wednesday Sepe and Anne were in BH-test. It is test for working dogs (like Belgian sheepdogs, schäfer, bordercollies..). First there is obedience-test. Two dogs are doing their tests always at the  same time. One dog does waiting and other one heeling, sitting, down and calling.
Sepe was  the only not workingbreed. He did first heeling etc. and after that waiting, when Belgian sheepdog groendael did heeling etc. parts.
Sepe got good from two parts, very good from three parts and one excellent. It means that he got about 90% of all points. Dogs that got over 70% from obedience test passed so first test.
 
Second test was "city behavior", test in traffic. There were many people, other dogs, bicycles, Nordic walkers, cars, waiting without owner near shop and etc. in this part. Sepe behaved good and took commands (sit) nice in traffic. He got also accepted from this test.
 
So Sepe got accepted and title BH before his official name. Sepe was 4th Siberian in Finland, who got BH-title. He was also third of our Siberians, who got accepted result. Luna and Nome have also this title.
 
_____________________________________________________
Sepe ja Anne osallistuivat keskiviikkona Kirkkonummen kennelkerhon järjestämään palveluskoirien käyttäytymiskokeeseen eli BH-kokeeseen. Tuomarina kokeessa toimi Kauko Makkonen. Kokeeseen osallistui kymmenen koirakkoa, joista kaikki Sepeä lukuun ottamatta olivat palveluskoirarotuisia (belgianpaimenkoiria, pari saksanpaimenta ja briardi). Tunnelma oli rento ja kannustava, joka auttoi edes vähän ohjaajan jännitykseen.
Kokeessa koirakot suorittavat liikkeet pareittain. Arvonnassa Sepe sai numeron 5 (ensimmäisenä liikkeet, viimeisenä paikallaolo) ja parikseen belgianpaimenkoira groendalenin.
Ennen koetta tuomari tarkisti koirien sirut autoilla. Sepe ryntäsi suurin piirtein suoraan tuomarin syliin, josta tuomari ei tainnut pitää.
 
Sepe ei odotellessa pahemmin välittänyt muista koirista ja oli selkeästi odottavalla tuulella kuten ohjaajakin. Tarjosi jopa itsenäisesti sivulle istumista. Arvostelu alkoi parin kanssa kentällä kokeeseen ilmoittautumisella (tuomarille). Sepe seurasi tuomarin luokse hyvin ja istui kiltisti sivulla. Kun molemmat olivat esittäytyneet ja alettiin siirtyä suorituspaikoille, Sepe hyppäsi muutaman kerran ohjaajaa kohti. Kovin odotti ilmeisesti pääsevänsä jo tekemään (tai nameja). Yllättävää kyllä, liikesuoritukset paranivat kokoajan palkan puuttumisesta huolimatta ja Sepe oli varsinkin lopussa äärettömän motivoitunut. Pääsi näyttämäään todellista osaamistaan.
BH-kokeessa tuomari antaa arvostelut liikkeistä ainoastaan suullisesti kaikkien liikkeiden jälkeen eli arvosanat muistinvaraisia.
 
Kytkettynä seuraaminen (50 askelta edestakaisin, juoksu ja hidaskävely, käännökset, pysähdys ja henkilöryhmä) Erittäin hyvä
     Ohjaajaa jännitti hirmuisesti. Sepe tuli otettua ehkä hieman turhan aikaisin käskyn alle. Jouduttiin odottamaan, että pari käskytti koiransa seuraamiskaavion viereen makuulle. Varsinkaan alussa Sepe ei ollut aivan mukana. Olisi halunnut nuuhkia maata ajoittain (rauhoitella ohjaajaa?). Lähellä makaavaa koiraa tehdyssä täyskäännöksessä katsahti kisapariaan. Henkilöryhmässä kahdeksikkoa kierrettäessä yksi henkilö olisi kiinnostunut kovasti ja nuuhkutteli sen käsiä ohi mennessä. Tuomarin kommentit: Koira nuuski maata pariin kertaan ja henkilöryhmässä henkilöä. Ohjaaja joutui käyttämään hieman hihnaa nuuhkimisissa, mutta kokonaissudessaan erittäin hyvää seuraamista.
 
2 Vapaana seuraaminen (sama kaavio kuin hihnassa) Erittäin hyvä
Ensin kierrettiin henkilöryhmässä, jossa Sepe seurasi tarkkaavaisemmin kuin hihnassa. Henkilön viereen istuminen taisi olla hieman hidas. Seuraamiskaaviossa oli paremmin mukana kuin hihnassa. Taisi yrittää kerran nuuhkaista maata samassa kohdassa kuin muutama muu koira, tässä ohjaajalta epämääräinen lisäkäsky. Ohjaaja meinasi unohtaa hitaan kävelyn kokonaan eli ei siirrytty suoraan juoksusta hitaaseen. Sepe alkoi toimia sitä paremmin, mitä luottavaisemmaksi(vähemmän jännitystä) ohjaaja tuli.
Tuomarin kommentit: Koira seuraa halukkaasti ja pitää hyvin kontaktia. Parissa kohtaa keskittyy hieman heikommin.
 
3 Liikkeestä istuminen (15 askelta seuraamista, koira jätetään istumaan ohjaajan jatkaessa n. 15 askelta) Erinomainen
Pienen silityksen jälkeen uusi perusasento ja liikkeelle. Lähti hyvin mukaan ja seurasi hyvin. Pysähdyttäessä istuminen aavistuksen hidas. Odotti kiltisti ja tarkkaavaisesti jätettäessä.
Tuomarin kommentit: ei huomauttamista.
 
4 Liikkestä maahanmeno ja luoksetulo (15 askelta seuruuta, koira maaahan, 30 askeleen päästä ohjaaja kutsuu) Hyvä
Liikessä ei todellakaan huomauttamista. Seurasi hyvin, maassa taisi hieman nuuhkia. Luoksetulo oli vauhdikas eli voimakas jarrutus ja aavistuksen ohi ensin, mutta ripeästi perusasentoon sivulle. Pistemenetykset johtuivat siitä, että sääntöjen mukaan koiran pitää BH-kokeessa tulla ensin ohjaajan eteen, eikä suoraan sivulle. Sepelle on opetettu ainoastaan suoraan sivulle eli ihan tiedostettu, tarkoituksella tehty ”virhe”.
Tuomarin kommetit: Suorittaa hyvin. Ohjaaja käskee koiran suoraan sivulle, josta arvosana hyvä.
 
5. Paikallamakuu (1-4. liikkeet suorittavan parin läheisyydessä, ohjaaja selin koiraan 30 askeleen päässä, kesto n. 6min?) Hyvä
Koirat hihnassa vaihdettiin parin kanssa paikkoja. Paikallaolo paikassa + viereisessä ruohikossa oli kovin hajuja, joita Sepe nuuhki hihna kireällä. Otti kuitenkin perusasennon heti kun ohjaaja pyysi. Maahan meni hieman verkkaisesti nuuhkien käskystä ok. Ensin oli kuulemma nuuhkinut maat hieman, sitten katsellut tarkkaavaisena ohjaajaa ja välillä lähellä seuraamiskaaviota tekevää koiraa. Oli pysynyt hienosti, vaikka liikkeessä istumisessa belggari päätti lähteä nuuhkimaan maata ja sen ohjaaja kutsui ”sivulle” useasti. Luoksetulossa belggarin ohjaaja joutui antamaan voimakkaan ”tänne”-käskyn, ettei koira jäisi nuuhkimaan matkalle. Sepe oli noussut tuosta käskystä puoli-istuvaan asentoon maahanmenosta. Kun ohjaajalle annettiin lupa kääntyä, se katseli selvästi kysyvästi, mitä siltä nyt oikein odotettiin. Ohjaajan palatessa Sepen luokse korjasi itsensä kokonaan istumaan. Kunnon rauhalliset kehut liikkeen päätyttyä, koska paikallaolo oli pitkä ja toisen ohjaajan ”tänne” tuotti selkeästi ristiriitaa koirapojan päässä.
 
Tottelevaisuusosuus siis kirkkaasti hyväksytty. Hyväksytyn tuloksen raja on 42/60 (70% pisteistä) ja Sepelle pisteitä n. 53. Kaikki Sepen arvosanat olivat välillä hyvä-erinomainen. Läpi pääsisi vaikka kaikista liikkeistä saisi tyydyttävän tai osasta puutteellisen ja osasta erittäin hyvän/erinomainen. Sepen arvosanoilla olisi ollut varaa jättää joku liike tekemättä. Arvosanat olivat monella palveluskoiralla Sepeä huonommat.
 
Kaupunkiosuus suoritettiin Kirkkonummen Prisman parkkipaikalla. Sepeä oli yritetty ulkoiluttaa kaikki odotteluaika, ettei se kiskoisi kaupunkiosuudessa (hihnakäytös näyttää varmasti siltä, että koira ei ole yhtään hanskassa).
Ensin koiran kanssa mentiin henkilöryhmän sekaan. Sepe yritti hieman nuuhkia ihmisten käsiä, mutta istui käskystä ja odotti ohjaajan kätellessä ja jutellessa ryhmäläisten kanssa. Ryhmästä jatkettiin eteenpäin ja koiran puolelta Sepen ohittivat pari juoksijaa, pyöräilijä, sauvakävelijät ja kaksi koirakkoa. Hieman Sepe katseli hälinää rauhallisena ja kulki hihna löysällä. Seuraavaksi menimme ohjaajan viereen pysähtyvälle autolle. Autoilija avasi ensin ikkunan ja sitten oven kysyen tietä. Sepe katsoi autoilijaa ensin kiinnostuneesti, mutta alkoi sitten nuuhkimaan maata (alun perin oli tarkoitus käskeä Sepe istumaan osion ajaksi, mutta ohjaaja unohti). Viimeisenä Sepe jätettiin ”kaupan eteen” eli hihnalla katokseen ja ohjaaja meni piiloon. Sepe odotti rauhallisesti, vaikka ohi meni kaksi koirakkoa, joista toinen juosten. Lopuksi vielä tuomarin puhuttelu koira sivulle käskytettynä. Tuomarista koira käyttäytyi ok eli ei reagoinut mihinkään, mutta huomautti hihnan pituudesta (tarkoituksella se oli lyhyenä, ettei Sepsu pääse eteen kiskomaan, vaan seuraisi osittain sivulla). BH-koe siis hyväksytty, jihuu!
 
Kilpailukirjaan saatiin merkintä hyväksymisestä, mukaan BH-kokeen hyväksytysti suorittaneille jaettava pinssi ja koirankeksilaatikko. Jatkossa Sepen nimen edessä saa käyttää titteliä BH.
Sepe on neljäs siperianhusky, joka kokeen suoritti ja kolmas omasta laumastamme (Luna ja Nome). Aikaisemmat huskysuoritukset ovat 2000-luvun alusta. Kovasti tuntui herättävän rekikoiran suoritus kiinnostusta ja kehuja tuli palveluskoirien seassa.
 
 
Our BH-boy Sepe some days before test in Jämi
 

3 comments:

 1. Onnea kovasti, hieno tavoite tuo hiskien kanssa tokoilu =) Meillä jäänyt ihan unholaan kaikki tuommonen.. Ei riitä itellä motivaatio, kun ei sitä kerran ole koirillakaan :D

  ReplyDelete
 2. Kiitos! Onhan huskyn kanssa tokoilu välillä melko haastavaa, mutta hauskaa ja ylläytyksellistä :) Yleensä ongelma ei ole asioiden opettaminen vaan juurikin tuo samoihin liikkeisiin motivaation ylläpitäminen.
  Kentälle vaan nälkäisen huskyn ja erilaisen nami- ja leluvalikoiman kanssa sekä ohjaajalle pitkää pinnaa ja huumorimieltä!

  ReplyDelete
 3. Onnea hienosta suorituksesta. Hyvä Sepeteus!!

  ReplyDelete