Sunday, 7 September 2014

Summer & new fence

Summer is over. June was colder than before and July & August very hot.
Witsi was in cancer surgey in June again, but after 3 weeks it was back again. Witsi can spend normal life so far she is in good condition.

In summer dogs have swimming, running in forests, walking long walkings and spending holiday also.

In summer we built new fence. This is Geea's fence. Now Geea can spend time out also in summer (before she was in line, but snakes were a little problem).

________________________________________
Alkukesä oli varsi viileä. Witsillä kasvoi leikatulle alueelle uudestaan patti, joka taas leikattiin. Kaikki sujui hyvin ja koira oli pirteä, mutta Juhannuksen jälkeen kolme viikkoa edellisestä leikkauksesta taas tuntui patti. Tarkemmassa syynissä myös oikean etujalan imusolmukkeesta löytyi kova patti. Asiaa selviteltiin koirien kasvaimiin erikoistuneen eläinlääkärin kanssa ja todettiin, ettei tilanteelle ole järkevää tehdä mitään. Leikkaaminen vain ärsytti kasvainta ja ei koiraa voi kuukauden välein leikellä. Witsi on saanut siis elellä normaalia elämää ja heti kun oireita ilmenee, on tehtävä viimeinen päätös.

 Heinäkuussa alkoivat sitten helteet. Koiria käytettiin usein uimassa. Innokkaimmat uimarit kävivät välillä lähes päivittäin polskuttelemassa. Solalla valitettavasti alkoi muodostua hotspotia eturintaan usean uimispäivän jälkeen. Osaltaan varmasti siihen vaikuttivat uimisen jälkeen takaisin loppulenkiksi päälle puetut talutusvaljaat, joiden alla märkä vanha talviturkki pääsi hautomaan. Onneksi alue parani nopeasti, kun karvoja leikkasi ympäriltä, ei käytetty lenkeillä hetkeen talutusvaljaita ja uiminen estettiin.
Kesän aikana koirat ovat päässeet myös yksitellen suolle spurttailemaan. Samalla ollaan treenailtu luoksetuloja.
Koirien kesäharrastuksiin on kuulunut myös mustikoiden poimiminen puskista. Nyt syksymmälle juoksutustarhan pihlajat ovat olleet kovilla. Koirat hyppivät korkeita loikkia ylettyäkseen marjoihin. Se on niistä kovin hauskaa. Omenoita on tullut valtavasti eli koirat ovat saaneet niitä juoksutustarhaan ja niillä leikitään sekä jossain vaiheessa sitten syödään.
Siinalla on ollut kesällä tärkeä tehtävä ja oma hyödyllinen harrastus. Se kertoo aina, jos jollain koirista on punkki jossain. Helpottaa siis ihmisten joka iltaista hommaa.

Kesän aikana pihalle rakennettiin taas uusi tarha. Viime kesänä Antille rakennetuissa kalteritarhoissa Geea on pysynyt sisäpuolella itseään loukkaamatta, joten sellainen päätettiin rakentaa nyt myös juoksutustarhan yhteyteen. Pohjaksi pieneen päivätarhaan valikoitui harkkojen päälle lautalattia. Se on rakennettu kolmesta toisiinsa liitettävästä palasta, joten myös tarhan pohja on tarvittaessa helppo siirtää ja koota. Tarhaan tuli myös tarpeidentekopaikka ja kevyempänä ratkaisuna päädyttiin se täyttämään hakkeella. Tarpeiden teon sijaan koirista on kuitenkin hauskaa kaivella haketta ja sehän on myös oiva paikka nukkua... Nyt Geealla on käytössään myös pehmeä mattopeti tarhassa. Hyvin se tuntuu siellä viihtyvän ja ovien ollessa avoinna koko laumankin saa välillä seuraksi.

Tätä kirjoittaessa syystreenitkin on jo aloitettu. Treeneissä juoksee 6-7 koiraa: Geea, Sola, Siina, Sepe, Taiku, Yepla ja Kaima kuntonsa mukaan. Outoa, kun Witsi ei ole mukana (kovin se kyllä tahtoisi, mutta valjaita ei enää saa päälle). Kaikki koirat ovat jo juosseet useita vuosia valjakossa, joten ensimmäisetkin lenkit ovat menneet rutiinilla. Käytöstavat ovat muistissa ja intoa eteenpäin riittää.

Summer Morning in dog yard (Uwa, Sola, Yepla, Taiku, Siina, Geea)

Siina without coat

Geea wants Yepla's treasure (background Siina, Sola, Sepe).

Geea

Father and son (Jätkä and Taiku). Jätkä sleeps nights inside and every morning other dogs check him.

14,5 years old Jätkä doesn't like hot weathers.

Kaima

Nome
Geea's new fence (Sola, Geea and Nome)

Yepla, Siina and Kaima check Geea's fence.

Siina and mother Witsi

Sola and Sepe. All dogs were interested in new fence first weeks.

Siina, Sola and Kaima

No comments:

Post a Comment