Monday, 20 October 2014

Kungsleden, Nikkaluokta-Abisko + Kebnekaise

22.8 Start to Anne's annual hiking trip, this time with Yepla. First by train from Helsinki to Tampere and then by train Tampere to Kemi.

22.8 Anne ja Yepla lähtivät jo perinteeksi muodostuneelle Lapin vaellukselle. Tällä kertaa suuntana oli Pohjois-Ruotsi. Juna Helsingistä lähti ilta kahdeksalta. Lemmikkiosastolla oli kolme koiraa ja matkatavaroiden kanssa tuli hieman ahdasta, mutta hyvin selvittiin. Tampereella vaihdettiin junaa Kemiin. Lemmikkihytissä taas kolme koiraa + kani. Yllättäen Yepla taisi koirista vähiten välittää kanista, vaikka matkusti sen vieressä. Nätisti se nukkui yön, mitä nyt kävi uteliaana tutkimassa muiden kassit omistajan vessakäynnin aikana.

23.8 Abisko-Abiskojaure (17 km)
At morning we were in Kemi and changed to Kemi-Tornio train. From Tornio it was about 3km walk to Haparanda (Sweden). Then we went by bus to Luulaja. Last step was by Arctic Circle train to Abisko. Landscapes were wonderful after Kiruna!
Finally, after 22 hours travel, we were in Abisko national park. First evening we walked along Abisko national park and Kungsleden. Our firs tent camp was near national park border.

23.8 Aamulla kuudelta olimme Kemissä ja vaihdoimme Tornion junaan. Torniosta suoritettiin vaelluksen ensimmäinen kävelyosuus (3 km) Haaparantaan Ruotsiin. Haaparanta-Luulaja väli meni bussissa helposti Yepla penkin alla. Luulajassa vaihdoimme Arctic Circle Train:iin eli junalla kohti Narvikia. Koiraosastolla oli kolme muuta koiraa ja juttu luisti. Kiirunan jälkeen maisemat olivat Abiskoon saakka aivan mahtavat!
Abiskon turistiasemalla oltiin hieman neljän jälkeen. Vähän piti järjestellä tavaroita ja sitten matkaan intoa puhkuvan koiran kanssa aurinkoisessa säässä. Ensimmäinen ilta kuljettiin Abiskon kansallispuistossa ja maisemat olivat jo tässä vaiheessa upeita, vaikka puustoakin oli vielä. Abiskojauren jälkeen pystytettiin teltta aivan kansallispuiston rajalle. Takana oli pitkä päivä ja  yö eli uni maitti.


23.8 Waiting train in Kemi 6.00 o'clock.
23.8 After some kilometers there was first meditation place / Abisko national park
23.8 Evening in Abisko national park after long day. Abiskojaure on right, on left and our first tent camp behind it.

24.8 Abiskojaure-Alesjaure (22 km)
24.8 Aamuauringossa vaellus jatkui kohti Alesjaurea. Ensin kiivettiin kunnon rinnettä. Yepla ylitti aivan epäröimättä ensimmäisen ritiläriippusillan. Enää ei ollut puita estämässsä jylhiä maisemia. Ruokatauon pidimme upean kirkkaan ja hieman vihertävän järven rannalla. Yksi hienoimpia ruokailupaikkoja koskaan! Matkaa Alesjaurelle olisi voinut  lyhentää venekyydillä, mutta rantoja pitkin kävely sujui helposti mukavassa seurassa. Alesjauren tunturiasemalla olisi voinut yöpyä eri rakennusten huoneissa. Päärakennuksessa oli myös (kuivatarvike)kauppa, jossa hyvin laaja valikoima kaikkea, mitä vaelluksella voisi kuvitella tarvitsevansa.Yöksi jatkoimme parin kilometrin päähän telttailemaan. Alesjauren sillalla Yepla aiheutti sydämmentykytyksiä. Sen mielestä olisi ollut aivan ok hypätä veteen 10m korkeudesta riippusillalta. Jatkossa se joutuikin kulkemaan sillat aivan vieressä pannasta pitäen.

24.8 Yepla
24.8 One of the most beautiful food break place
24.8 Tired Yepla and tent place near Alesjaure

25.8 Alesjaure-(5 km before) Sälka (20km)
25.8 Yö oli ollut melko tuulinen ja kylmä. Maa oli aamulla huurussa. Laaksoa pitkin suuntasimme ylös tunturin rinteelle Tjätkan tuvalle ruokatauolle. Tupavahti tarjosi mehua ja kertoi, että tuvan palvelut oliisivat maksullisia, mutta suihku olisi ilmainen (tarkoitti siis jäätiköltä laskevan joen vesiputousta ;) ). Pihalla vietetyn ruokatauon jälkeen matka jatkui reitin korkeimmalle kohdalle reiluun tuhanteen metriin, jonka jälkeen edessä avautui huikeat maisemat pitkään tunturien reunustamaan laaksoon. Yöpymispaikka oli juuri tuolla alhaalla laaksossa joen rannalla. Illalla oli aikaa käydä vielä joessa pulahtamassa.

25.8 Lunch break in Tjätka. There was ice/snow in river.
25.8 Trail up to Tjätkapasset
25.8 Highest point in Kungsleden. Yepla spend break in Tjätkapasset.
25.8 Beautiful landscapes. To this valley went our trail.
25.8 Meditation place and valley.
25.8 Finally in valley. 

26.8 Sälka- (3 km after) Singi (20 km)
26.8 Aamupäivällä ohitimme Sälkan tuvan. Sen pihassa pyöri kiirunaparvi, jota Yepla kyttäili. Muuten matka sujui joutuisasti. Ensimmäistä kertaa muiden huippujen välistä näkyi myös Kebnekaise, Ruotsin korkein huippu. Ruokatauon jälkeen kierrettiin Singin tuvan kautta ja poistuttiin sitten Kungsledeniltä itää kohti. Hyvä leiripaikka löytyi ylätunturista Lassajarven rannalta hieman jo kauempana polulta. Ylhäällä sijainneessa tunturijärvessä oli hyvä pulahtaa iltasella. Yeplaa ei saanut mihinkään kiinni, mutta kiltisti se odotti paikallaan uimareissun ajan.

26.8 Sälka fjällstation. Many different huts.
26.8 Lunch break near Kuopperjåkka, top of Kebnekaise on rignt (whitw mountain)
26.8 Lassajarvi, our tent place was in centre of photo.

27.8 Lassajarvi-Kebnekaise fjällstation (14 km)
27.8 Edessä oli hieman kevyempi päivä. Jyrkkien tunturien välistä jatkoimme matkaa kohti Kebnekaisen tunturiasemaa. Ensimmäistä kertaa koko aikana myös kännykälle löytyi verkkoa iltapäivästä. Mitä lähemmäs Kebnekaisea tultiin, sitä enemmän väkeä tuntui olevan liikkeellä. Teltta jäi pystyyn suojaiseen tunturikoivikkoon ja sitten "kylille". Kebnekaisen tunturikeskuksella oli vilskettä ja paljon väkeä. Ensin kävimme vuokraamassa repun huomista varten ja samalla selvisi, ettei huiputtamiseen tarvittaisi jäärautoja nyt kun uusi lumi oli satanut. Seuraavaksi piti käydä tutustumassa tunturiaseman kauppaan, josta sai myös tuoretta syötävää. Illaksi palasimme teltalle pakkailemaan seuraavaa päivää varten.

27.8 Windy morning. Working dog in work: Yepla knows, how tent stays dawn in wind.
27.8 Beautiful day again, way to Kebnekaise fjällstation

28.8 Kebenkaise fjällstation- Kebnekaise (2107 m)-Kebnekaise fjällstation
Kebnekaise is the highest point in Sweden.
28.8 Aamulla hieman ennen seitsemää kaikki oli valmista ja suuntasimme pelkällä päivärepulla Kebnekaisen (2107 m) huiputukseen. Edellä näytti jo menevän muutama porukka suuntana sama päämäärä. Alkumatkastakin nousu jo tuntui, mutta sitten se muuttui yhä kivisemmäksi ja jyrkemmäksi. Välillä sai varoa edellä kulkevien jäljessä vieriviä kiviä. Välillä piti käyttää käsiä apuna, että voisi kiivetä ylöspäin. Paikoin reitti näytti niin vaativalta, ettei kyseisestä kohdasta olisi tullut mieleenkään kulkea ellei olisi tiennyt reitin menevän siitä. Yeplasta oli mukavasti apua kivikkoja kiivetessä. Vierravarrin huipulla maisemat olivat kadonneet kokonaan pilviin. Taivaalta satoi lunta. Seuraavana suunta oli hetkeksi alaspäin, joten Yepla sai kulkea kaulapannassa ja selän takana. Kaffedalenista lähdettiin viimeiselle nousuosuudelle.
Ylempänä kivikko alkoi muuttua lumeksi ja jäätiköksi. Lopulta ylhäällä näkyi uudempi topstuga ja helikopteri kävi pörräämässä yläpuolella. Sen jälkeen suuntasimme vanhalle tuvalle ja ylös kohti valkoista (maassa lunta, taivas sumussa). Onneksi edellä kulki toinen vaeltaja, joka tiesi mihin suunta. Välillä seurasimme lumeen jääneitä jälkiä, kun edessä kulkevaa ei näkynyt. Pieni nousuharjanne ja yhtäkkiä nousu ei enää jatkunutkaan. Olimme huipulla! Olimme myös tuon ruotsalaisen vaeltajan kanssa päivän ekat huiputtajat. Huippu oli todella kapea lumiharjanne, jonka toisella laidalla suora pudotus alas ja toisella hieman loivempi (kuvassa). Kontaten olo tuntui turvallisimmalta :)  Valitettavasti sää oli pilvinen eli maisemat jäivät näkemättä.
Alaspäin tulo oli melkoista kengillä laskettelua. Välillä tultiin pyllymäkeä, joka oli kuitenkin jyrkkyyden vuoksi turhan pelottavaa. Topstuganilla pidimme Yeplan kanssa ruokatauon. Sitten tuskaisen hidasta ja varovaista alastuloa kivikossa. Yepla kulki mahtavasti kaulapannassa seläntakana. Noin 11h reissun jälkeen oltiin takaisin teltalla. Suuntasimme vielä repun palautukseen ja lämmittelemään fjällstationille. Sen jälkeen uni maittoi.


28.8 Ready to go up, half way in top of Vierranvarri
28.8  Finally top of Kebnekaise (2107 m)
28.8 Yepla looked down from top. Top was narrow ridge.
28.8. Trail down was very steep.
28.8 Day was cloudy, but some landscapes.
28.8 Nearly "home".  About 4 km to Kebnekaise fjällstation.

29.9 Kenekaise fjällstation- Tarafala- (3 km after) Kebnekaise fjällstation (17 km)
29.9 Aamulla herätys oli hieman myöhemmin. Edellinen päivä tuntui jaloissa ja tassuissa (kulumia). Tavaroita kuskattiin vain noin 5 km joen varteen. Tästä jatkettiin ilman kantamuksia ylös Tarafalaan. Maisemat olivat taas upeita. Jäätiköt laskivat alas lampiin ja järviin. Kebnekaisen huippu erottui kirkkaassa säässä hyvin. Tarafalan tuvalla voetetyn tauon jälkeen palasimme takaisin leiriin.

29.9 Camp near Kebnekaise fjällstation. Kittelbacken is the right mountain.

29.8 Near Tarafala. There was beutiful glaciers.

30.9 Kebnekaise - Nikkaluokta (19 km)
30.9 Leiripaikka kovasti virtaavan joen varrella tarkoitti, että teltta ja tavarat olivat aamulla kovin kosteita. Palasimme takaisin Kebenkaise-Nikkaluokta -reitin varteen ja suuntasimme retken päätepistettä, Nikkaluoktaa kohti. Väkeä oli selkeästi enemmän liikenteessä tällä välillä. Ruokatauko pidettiin venetaxin pysähdyspaikan vieressä. Kävelimme kuitenkin koko matkan. Pidempi tauko tuli pidettyä myös n. 5 km ennen Nikkaluoktaa venetaxin toisessa rannassa. Paikalla oli myös kioski, josta sai tuoretta syötävää. Yepla kävi uimassa hienoissa maisemissa, jossa taustalla näkyivät tutut huiput. Alkuillasta saavuimme Nikkaluoktan leirintä/majoitusalueelle. Ilta kului tavaroita pakatessa ja suihkussa käydessä. Yepla sai paljon ystäviä alueella yöpyneistä vaeltajista.
30.8 Lunch time
30.8 Nice place to swim, Kebnekaise is in right.

31.9 Time to go home. We did a little morning walk and say good bye to mountains. The bus from Nikkaluokta to Kiruna was full, but Yepla slept under the seat. From Kiruna we travekked by bus to Pajala. There it was hour break and after that by bus to Haparanda. Only possibility to arrive night train from Kemi to Tampere was take a taxi from Tornio to Kemi. Morning we changed train Tampere-Helsinki. Antti brought us to home from Helsinki and after 20 hours travel we were home again.
31.9 Aamulla kävimme pienellä kävelyllä. Kappelimäeltä näkyi hyvin vielä tutut tunturit. Sitten oli vuorossa teltan purku ja bussin odottelua. Bussi pääsi lähtemään myöhässä ja siinä oli varsin ahdasta. Kaikki halukkaat eivät mahtuneet kyytiin. Yepla veteli sikeitä jossain ihmisten jalkojen ja tavaroiden alla, mutta sitä ei näyttänyt mikään häiritsevän enää. Kiirunassa vaihdoimme Pajalan bussiin. Koirille & omistajille oli varattu yksi penkkiväli ja Yepla saikin matkustaa vieretysten ruotsalaiskoiran kanssa. Pajalassa odottelimme tunnin ja kävimme kaupassa. Sitten suuntasimme bussilla alas Torniojokilaaksoa Haaparantaan. Illan pimetessä taxi nousi meidät Haaparannasta ja vei Kemin juna-asemalle. Näin kerkesimme juuri yöjunaan. Aamulla vaihdettiin vielä Tampere-Helsinki junaan työmatkalaisten sekaan. Antti kävi hakemassa matkalaiset Pasilasta kotiin ja 20 tunnin matkustuksen jälkeen olimme viimein kotona.

31.8 Good bye mountains!
31.9 Waiting bus in Kiruna

31.9 Tired hiking company in bus.

1.9.2014 Yepla was very tired after 10 days trip.

Säät suosivat koko reissun. Sadetta ei tullut kertaakaan ja päivisin oli T-paitakelit. Vaikka oltiin melko ylhäällä tunturissa, ei myöskään tuullut nimeksikään. Puhdasta vettä oli saatavissa lukuisista joista ja puroista. Muita kulkijoita reitillä liikkui jonkin verran. Kebenekaisen ympäristössä ja Nikkaluoktan suuntaan ei tarvinnut kulkea yksin.
Kungsleden oli suht helposti kuljettavissa ja koiran kanssa olisi saanut yöpyä tuvissakin koirahuoneessa (tietysti maksua vastaan). Etukäteen oli tiedossa, että Kebnekaiselle saattaisi tulla hankaluuksia koiran kanssa. Reitti oli pelkkää melko vaarallistakin kivikkoa. Hyvin Yepla selviytyi silti.
Yepla yllätti reissussa helppoudellaan. Se käyttäyti oikein hienosti kaikkialla. Sopulien perään ryntäili välillä, mutta muuten se oli oiva kantojuhta. Se myös ymmärsi, milloin olisi kuljettava varovasti tai vaeltajan takana. Leirissä Yeppis nukkui/lepäsi ulkona tai teltassa siinä mihin näytettiin, eikä haahuillut muualle. Kiltisti se odotti myös itsekseen, minne sen jättikään.  Julkisissa kulkuneuvoissa se osasi ottaa pitkät matkustusajat rennosti.
Suomeen verrattuna tunturit/vuoret olivat jyrkempiä, korkeampia ja terävämpiä. Jäätiköitäkin näkyi useampia. Maisemat olivat upeat koko matkan.
Kokonaisuudessaan reilun 10 päivän reissu onnistui oikein mahtavasti ja kaikki sujui nappiin :)
 


4 comments:

 1. Olipa mukava lukea juttu Kebnekaisella käynnistä huskyn kanssa! Itselläni on yleensä aina koirat mukana vaelluksilla, mutta elokuinen Kebnen reissu on vielä mietityttänyt että ottaako koirat mukaan vai jättääkö kotiin. Sopulit ja porot (jos niitä on) aiheuttavat vähän hämminkiä, muuten vetoapu ylämäissä kyllä kelpaisi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, jos reissukertomuksesta on apua oman reissun suunnittelussa :) Moni muu vaeltaja ihmetteli, että aionko tosiaan koiran kanssa huipulle. Ylöspäin meno oli mukavaa (tosin anturat joutuvat koville kivillä vetäessä, (tossut oli mukana, muttei tarvittu)). Alaspäinkään ei mitenkään mahdotonta, mutta kannattaa todellakin opettaa koira (ainakin husky ;))kulkemaan selän takana ja pysymään siellä. En ainakaan itse kokenut koiraa mitenkään ongelmaksi huiputusreissulla ja mikä riemu huskylla, kun pääsi elokuussa lumille "vetämään". Poroja tai sopuleita ei riittävän korkealla enää näkynyt, laaksossa kylläkin.

   Delete
 2. Meillä on onneksi tuo takana kävely myöskin hallussa, ei ne edellä malta täysin vetämättä mennä kuitenkaan :) Täytyy nyt vielä pohtia, lähteekö koirat mukaan vai ei. Lähinnä nuo porot mietityttää, koirat on melko pahasti niiden perään ja pidemmän päälle riuhtovan koiran kanssa on ärsyttävä kävellä, samoin jos leirissä ei malteta rauhoittua lepäämään. Katsoin muuten, että ollaan käyty samoja kisojakin viime kaudella, ainakin Lemppari Sprintti.

  ReplyDelete
 3. Ei tuolla seudulla poroja kovin paljoa ollut. Muistaakseni ainoa tokka oli juuri Kebnekaisen tunturiaseman laaksossa yhtenä iltana. Joku yksittäinen poro nähtiin muuten. Tunturiaseman ympäristössä ja siitä Nikkaluoktan suuntaan on puustoa koiran kiinnittämiseksi, mutta muuten pitää aina olla hieman tarkkana taukoillessa.
  Hauskaa reissua joko koirien kanssa tai ilman! Maisemat oon ainakin mahtavat.

  Viime vuosina on enemmän pyritty osallistumaan MD-kisohin, jotka on enemmän ehkä meidän juttu. Välillä on hauska käydä sprinteissäkin, varsinkin hakemassa kokemusta nuorille koirille. Ehkä siis törmätään kisoissakin :)

  ReplyDelete