Tuesday, 1 November 2011

Eye checkings

Yesterday Siina, Sola and Sepe were in eye checking. Today were Taiku, Yepla and Kaima's turn. Eye specialist doctor Päivi Vanhapelto checked their eyes.

In normal eye examination all got clear results. Yepla has a little adenooma near her eye.

Siina, Sola, Sepe and Taiku were also in gonioscopy. All their parents are also checked with unaffected results.

Sepe, Sola and Siina have open angles (good). Siina hasn't any ligaments, so her got unaffected-result. Sola has 25% ligaments (fibrae latae) and got undetermined-result. 1/4 is border between unaffected/undetermined-result. Sepe has 25% Fibrae latae & Laminae and result was Fibrae latae:affected, Laminae:affected, grade:moderate. Taiku's angles are a little bit narrowed (occlusion:affected).In his eyes 25% Fibrae latae:affected, about 25% Laminae:affected and result grade: moderate.

Sola's, Sepe's and Taiku's result should known in breeding. They can have puppies, if male/female is checked in gonioscopy.
____________________________________________________

Järjestimme silmätutkimusten joukkotarkastuksen Vetsetiin Päivi Vanhapellolle. Eilen tutkimusvuorossa olivat Siina, Sola ja Sepe. Tänään tutkittiin Taikun, Yeplan ja Kaiman silmät. Kaikki käyttäytyivät mallikkaasti tutkimuksissa, vaikka gonioskopiatutkimuksessa aikaa kului noin tunti/koira.

Normaali silmäpeilauksessa Siina, Sepe, Taiku, Yepla ja Kaima saivat puhtaat paperit. Solallakin silmät olivat terveet, mutta se sai merkinnän toisen silmän puuttuvasta kyynelkanavasta. Onneksi se ei haittaa koiraa ja on lähinnä esteettinen haitta. Se ei myöskään ole este mahdollisille tulevaisuuden suunnitelmille. Yeplalta löytyi tarkastuksen yhteydessä sattumalta luomen sisäpinnalta rauhaskasvain. Edessä on siis sillä leikkaus.

Normaali silmäpeilauksen lisäksi Siinalle, Solalle, Sepelle ja Taikulle tehtiin siperialaisille vielä suht harvinainen gonioskopiatutkimus. Kaikkien näiden molemmille vanhemmille on tehty myös sama tutkimus tervein tuloksin.

Siinalla,Solalla ja Sepellä virtauskulmat ovat avoimet, joka on hyvä juttu. Siinalla silmistä ei myöskään löytynyt ligamentteja tai levyjä, joten sille tulokseksi täysin terve. Solalla ligamentteja oli juuri terve/avoin välisen raja-arvon verran eli 25%, levyjä ei löytynyt eli se sai tulkinnan avoin. Sepellä ligamentteja ja levyjä löytyi 25%, tulkinnaksi fibrae latae:todettu, laminae: todettu ja asteeksi kohtalainen. Koirilla aste merkitään aina kohtalaiseksi tai vakavaksi, jos siltä löytyy levyjä (laminae). Taikulla molemmissa silmissä löytyi ligamentteja 25% ja n. 25% levyjä. Lisäksi sen virtauskulma oli hieman kaventunut (occlusion). Lausunnoksi sille siis fibrae latae:todettu, laminae:todettu ja occlusion:todettu ja asteeksi kohtalainen.

Vaikka Solan ja Sepen gonioskopiatutkimuksesta löytyi hieman huomautettavaa, tulokset eivät tule vaikuttamaan niiden elämään mitenkään. Jalostuksessa ne on huomioitava:suositeltavaa niillä, että myös toisen osapuolen silmät on tutkittu gonioskopiassa. Taikulla muutokset saattavat lisätä hieman sén silmien alttiutta glaukoomalle, jos silmään tulee esim. värikalvon tulehdus tai muu vamma. Myös Taikulla seikka tulee huomioda jalostuksessa: nartun on oltava goniskopia tutkimuksen osalta terve.

Tarkastukset jatkuvat ensi tiistaina, jolloin vuorossa vielä Ristinummen muualla asuvat kasvatit.

No comments:

Post a Comment